Kronen


De vier hoektanden zijn de belangrijkste elementen voor honden en katten. Ze dienen om te grijpen en vast te houden. Ook geven ze steun aan de lippen en de tong. Door hun positie, lengte en functie zijn ze kwetsbaar en breken relatief makkelijk af. Een kroon kan dan een oplossing zijn.


Indicaties:

Hoektanden zijn zeer belangrijk voor politie-, bewakings- en pakwerkhonden. Zonder die elementen kunnen zij geen mensen stellen. Wanneer een hoektand afbreekt en er nog een deel boven het tandvlees uitsteekt kan er een kroon geplaatst worden.
Wanneer door het afbreken van een onderhoektand de tong uit de bek hangt kan een kroon er voor zorgen dat de hoektand weer lang genoeg is om de tong in de bek te houden. Een uit de bek hangende tong droogt uit, hetgeen pijnlijk is.
Na het afbreken van een bovenhoektand kan de bovenlip naar binnen krullen waardoor deze door de tanden en kiezen beschadigd wordt en er wonden ontstaan die niet genezen. Ook hier kan een kroon het probleem oplossen.

Het is essentieel dat er nog voldoende restant van de hoektand aanwezig is. Hoe langer het restant, deste steviger de kroon. Een paar millimeter boven het tandvlees is al voldoende. Bij twijfel kunt u altijd een paar foto's mailen naar info@dierenkliniekpijnappel.nl


Vorm en stevigheid:

De kroon wordt functioneel opgebouwd, dat wil zeggen: hij moet geschikt zijn voor het werk. Het esthetische aspect is minder van belang. De kroon wordt gemaakt van een glimmende metaallegering, genaamd Herenium. Hij is iets dikker en korter dan de oorspronkelijke hoektand en wordt vastgezet met een speciale zeer sterke cement. Desondanks is een kroon altijd minder stevig dan de originele hoektand. Pakwerk gaat er prima mee maar een flinke tik met iets hards verdragen ze niet. Maar eerlijk gezegd hebben we ook nog nooit gezien dat er een kroon uitbrak. Het is mogelijk de kroon met wit porselein te overbakken zodat hij nauwelijks opvalt tussen de andere tanden.


Werkwijze:

De behandeling wordt in twee keer uitgevoerd, uiteraard onder narkose.
Tijdens de eerste behandeling doen we een wortelkanaalbehandeling en een kroonpreparatie (restant van de kies geschikt maken voor de kroon). Daarna maken we gebitsafdrukken en een beetplaatje. Indien er reeds een wortelkanaalbehandeling is gedaan controleren we met een röntgenfoto of de vulling van het wortelkanaal voldoende is. De gebitsafdrukken en het beetplaatje gaan naar het tandtechnisch lab dat de kroon maakt.
Bij de tweede behandeling, circa twee weken later, kan de kroon geplaatst worden. De kroon is direct klaar voor gebruik.

Zowel onder als boven een kroon. De vorm zorgt voor een goede greep. Deze hond, hier nog onder anaesthesie, kreeg 4 kronen.













De kroon loopt door tot onder het tandvlees. Zo kunnen er geen vezels van het pak in blijven hangen.