6524 EE Nijmegen
info@dierenkliniekpijnappel.nl
Lid van de Werkgroep Veterinaire Endoscopie en Endochirurgie
Voorzitter van de Werkgroep Veterinaire Endoscopie en Endochirurgie
Inwendig onderzoek van de dikke darm: colonoscopie
Klachten als bloed bij de ontlasting, vergeefs persen op de ontlasting en uit de anus uitpuilend weefsel zijn redenen om een colonoscopie te overwegen.
Een andere belangrijke reden zijn chronische maagdarmklachten zoals braken en diarree. Deze klachten kunnen ook wisselend wel en niet aanwezig zijn. Dit wordt dan gecombineerd met een scopie van de maag en de dunne darm.
Vooral bij chronische braak- en diarreeklachten is, voorafgaand aan de scopie, ander onderzoek zinvol, zoals röntgenfoto's (kan eventueel gelijk met de scopie), bloed-, ontlasting- en urineonderzoek en een kweek.
Werkwijze:
Ook dit onderzoek wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Bovendien moet het dier 36 uur nuchter zijn omdat een met voedsel gevulde dikke darm niet te onderzoeken is.
Wanneer alleen het achterste deel moet worden onderzocht kan een starre buisvormige scoop worden gebruikt.
Indien chronische braak- en diarreeklachten de redenen voor het onderzoek zijn, wordt een flexibele scoop van 1 tot 1,5 meter gebruikt waarvan de voorste 5 centimeter met knoppen naar alle kanten stuurbaar is. Ook via deze scoop kunnen met speciale bioptietangetjes monsters voor verder onderzoek genomen worden.
Het onderzoek wordt op video vastgelegd zodat we u naderhand de bevindingen kunnen laten zien.