6524 EE Nijmegen
info@dierenkliniekpijnappel.nl
Lid van de Werkgroep Veterinaire Endoscopie en Endochirurgie
Voorzitter van de Werkgroep Veterinaire Endoscopie en Endochirurgie
Laparoscopische sterilisatie bij de hond
Voor een kleinere wond, minder pijn en sneller herstel, kan tegenwoordig sterilisatie van de hond in moderne klinieken ook endoscopisch (via een kijkoperatie). Als een van de eerste van Nederland voeren wij dit nu zelfs als one-port operatie uit, via slechts één sneetje.
Inleiding:
Sterilisatie wordt uitgevoerd om nakomelingen te voorkómen en loopsheids-perikelen te vermijden.
Om tot deze ingreep te besluiten zijn een paar overwegingen van belang.
De ingreep is niet ongedaan te maken, wees er dus zeker van dat er geen nestwens is. Hoe eerder de ingreep plaatsvindt, hoe kleiner de kans op een baarmoederontsteking en melkkliertumoren op latere leeftijd. Echter, bij de grotere hondenrassen is de kans op urine-incontinentie groter bij sterilisatie vóór de eerste loopsheid, vandaar het advies om de grotere rassen ná de eerste loopsheid te steriliseren. Bij de kleinere rassen speelt deze complicatie nauwelijks. Sterilisatie vóór de eerste loopsheid is daarom geen probleem.
Bij teven die erg dominant zijn (alfa-teven) is de kans groot dat ze nog dominanter worden na sterilisatie. Dit kan dus een contra-indicatie zijn.
In een heel enkel geval wordt de vacht na sterilisatie wat pluiziger.
Nog even over de terminologie: Sterilisatie betekent onvruchtbaar maken, op welke manier dan ook. Castratie houdt in dat de eierstokken of zaadballen worden verwijderd. Aangezien bij de teef de eierstokken worden verwijderd, omdat anders toch nog loopsheid optreedt, is dit dus eigenlijk een castratie. In de praktijk wordt meestal gesproken over sterilisatie van de teef en castratie van de reu.
Werkwijze:
Bij deze ingreep worden door middel van een paar kleine gaatjes in de buikwand de eierstokken verwijderd. We gebruiken hierbij een algehele inhalatie-anaesthesie met bewaking. Om een ruimte te creëren waarin de organen zichtbaar zijn wordt de buik opgeblazen met koolzuurgas (CO2). Om zeker te zijn dat, bij deze verhoogde buikdruk toch een goede ademhaling en dus zuurstofvoorziening gewaarborgd is, beademen we mechanisch.
Via een toegangsbuis (schacht) door de buikwand is het mogelijk instrumenten in te brengen.
Een klepje voorkomt ontsnappen van het gas.
Met een vessel-sealer (een instrument om bloedvaten te sealen en weefsel door te knippen) maken we de eierstok los. Met een tang wordt de eierstok vervolgens door de toegangspoort uit de buik verwijderd.
Door middel van een speciale operatiescoop kunnen we nu zelfs door één gaatje de volledige sterilisatie uitvoeren. Zowel bij hond, kat als konijn.
Voordelen ten opzichte van de gangbare buikoperatie:
- Sneller herstel na de operatie, o.a. door een iets lichtere narcose.
- Het kleine gaatje is veel minder groot dan een gangbare buikwond, waardoor minder pijn.
- De buikorganen worden niet met de hand aangeraakt waardoor minder irritatie en minder verklevingen.
- Door de sterke vergroting van het beeld zijn de eierstokken en andere buikorganen beter zichtbaar en te inspecteren.
- De eierstokken worden gesealed i.p.v afgebonden, dus geen kans op afstoting van het hechtmateriaal.
- Minder kans op wondinfecties en nabloedingen.
Nadeel:
- Door de veel complexere apparatuur is de operatie circa 100,- euro duurder.